Choď na obsah Choď na menu
 


Mačky

 Mačky sú stálym nepriateľom psa. Aj keď vzťah medzi týmito stvoreniami nie je príliš dobrý, aj mačky majú dobrú povesť. Aj keď ešte chcem niečo dodať, potom prejdeme k ich povesti.

Ja mám dve malé mačičky, ktoré som aj dala do fotoalbumu (kde si ich môžete prezrieť).  A tiež jedného psíka. No oni spolu dá sa povedať, že vychádzajú. Pretože sú spolu odmalička. Aj keď sme ich kúpili len toto leto. Občas sa stane, že sa šantia a psík silnejšie zakusne alebo pod. No nie je to nič vážne. Keď tak no tak ho vyhrešíme a dostane poza uši. Ale všetci sú zdraví.

No prejdime k dejinám mačky. Mačky sa chovali už v starovekom Egypte. Tam ich aj uctievali. Niekedy boli zobrazené na stenách. V palácoch stáli sochy mačiek a mačkovitých šeliem. Aj mi máme malú sošku. Mačky a šelmy často ležali alebo sedeli pri tróne. Asi naznačovali hrdosť alebo boli miláčikmi faraónov.

Telesná teplota mačky je 38-39 stupňov. Mačka dospieva v 6-10 mesiaci života.

 Pred 200 miliónmi rokov sa vyvynuli prvé cicavce. Vyvynuli sa z plazov. Mačkovité šelmy (medzi ktoré patrí aj mačka) sú cicavce. Keď vymreli dinosauri, čo uplynulo od toho 65 miliónov rokov, si začali získavať dominantu cicavce. A tie si ju udržali až do dnes.thca6i5lkt.jpg

 Mačky žijú s človekom odpradávna. Ako pes s človekom. Aj napreik náročnému chovu mačky ľudia zbožňujú. Dnes s nimi niektorí ľudia aj spávajú v jednej posteli. Hrajú sa s nimi od rána až do večera. Venujú im všetku svoju lásku a pozornosť. A to aj pri všetkých zvieratách. Ale od mačky si lásku treba získať. Každé zviera je na svojho majiteľa najviac naviazané.